Terrarie

Generelt om terrarie
Mange oppfatter skilpadder som et dyr man kan sette på stuegolvet, og som deretter trafser rundt i huset ditt uten å plage noen. Grunnen til at det er feil er at skilpadder ikke tåler kulde eller trekk, noe som sakte og sikkert fører til døden for dyret. Derimot krever også skilpadden varmelampe og et UV-lys som den kan ligge under for å varme seg. Har den ikke UV-lys vil den ikke klare å produserer D3-vitaminer som sollys/UV-lys hjelper den med.

Terrariet til skilpadden bør være rimelig stort og godt slik at skilpadden kan bevege seg bra, men uansett om skilpadden kan bevege seg mye anbefales det at den får bruke noen timer på gulvet hver dag. Dette for å oppleve nye omgivelser og samt få litt mosjon. En huskeregel kan være at skilpadden aldri skal oppta mer enn 10 % av arealet i terrariet. Terrariet bør stort sett være godt ventilert da skilpadden trenger mye frisk luft, samt at en eventuell glassplate på toppen ville hindret UV-strålene å komme skikkelig ned til skilpadden.

Skilpadder er ikke varmblodige dyr, noe som gjør dem avhengig av å være i et varmt miljø for å klare å holde seg selv varm. Det anbefales derfor at en har en varmelampe med rundt 30-32 grader under i en del av terrariet, mens en annen del av terrariet har vanlig romtemperatur. På den måten kan skilpadden selv regulere kroppsvarmen ved å bevege seg rundt i terrariet! Om man har flere skilpadder kan det være lurt å ha flere varmelamper slik at skilpaddene ikke trenger å sloss om å få varme seg under lyset. For å regulere lyset morgen og kveld kan det være lurt å kjøpe en automatisk regulerer som ved faste tidspunkt hver dag skruer av og på lyset. Optimalt anbefales det at lyset er tent mellom ca. kl. 06-20 hver dag. I den kjølige delen av terrariet bør en ha en liten hule som skilpadden kan gjemme seg i. Hulen bør inneholde noe høy eller kvister som får skilpadden til å føle seg ekstra trygg. Det kan også ofte hende at skilpadden graver seg ned selv om man har lagt såpass mye bunnmateriale at nedgravning er mulig.

Som bunnmateriale i terrariet anbefales det å blande strandsand og kjøpt blomsterjord med ca 50 % av hver som er litt dypere enn hva skilpadden er høy. Det vil i de fleste tilfeller ligne ganske godt på skilpaddens naturlige underlag. Pass på at det ikke er små hvite steiner i bunnen, for skilpaddene kan ofte prøve å spise disse, noe som kan føre til problemer med mage og tarm. I noen tilfeller kan man også bruke aviser, men det er verken fint eller noe kjekt for skilpaddene. Bruk helst aviser om du er avhengig av å skifte bunnmateriale ofte. For å holde terrariet rent og mest mulig fri for bakterier bør man hver dag fjerne eventuell avføring/urin og matrester da det både vil lukte, samt at det vil tiltrekke seg bakterier som kan skade skilpadden.

Om man har en skilpadde av sorten russisk steppeskilpadde, bør en også tenke på å lage diverse hinder til skilpadden. Russiske steppeskilpadder elsker å klatre. De er faktisk såpass gode klatrere at de nesten kan klarte loddrett. Ved å lage hinder hjelper man også skilpadden til å holde seg sterk og i god form, noe som vanligvis ikke er så lett i et lite variert terrarie. Det kan også være lurt med hinder for andre skilpaddearter, da det kan være en morsom aktivitet for dyret!

UV-belysning for D3 vitaminer
UV-lys i terrariet er viktig for at skilpadden skal kunne danne D3 vitaminer som den ellers ville dannet ved å få sollys. UV-lyset hjelper også skilpadden å utnytte kalken og vitaminene den får i seg når den spiser. Når man skal kjøpe UV-lys anbefales det å kjøpe lys med både UVA og UVB, samt at det er beregnet for bruk til krypdyr. Et godt kjøp er typen Reptisun 5.0 som kan kjøpes her.

Om du har hatt UV-lyset i omtrent et halvt år bør det skiftes ut selv om lyspæren ikke har gått. Det er på grunn av at UV-pærer etter hvert mister UV-effekten, og i de tilfeller blir til liten nytte.

Opphold utendørs om sommeren
Om man ikke har mulighet til å kunne tilby skilpadden utendørsopphold om sommeren bør en vurdere om en skal fortsette å ha skilpadden, for turene utendørs er alfa og omega for at skilpadden skal trives. Når den kommer ut vil den få naturlig UV-lys fra solen, få naturlige omgivelser, naturlig slitasje på skall og nebb, god mosjon, samt at den vil få mye større appetitt.

Lager man terrarie i hagen er det viktig å huske at veggene på terrariet skal være hele, altså ikke netting som skilpadden kan henge seg fast i. En må også tenke på at skilpadder er gode gravere, så det anbefales at det også lages en bunn på terrariet som gjerne gå et stykke under jorden. Det vil forhindre at skilpadden klarer å grave seg ut av terrariet.

Når skilpadden er ute enten fritt eller i terrarie, er det alltid ting man må tenke på for å beskytte skilpadden. Man må f. eks passe på at det ikke er metall, plast eller dødelige planter i området hvor skilpadden kan bevege seg. Samtidig bør en også passe på at hunder og katter ikke får mulighet til å «leke» med skilpadden. Katter er dyr som ofte kan like å leke (eller verre!) med skilpadder. Se derfor jevnlig til at skilpadden er trygg selv om man har bygget et utendørsterrarie til den. Pass også på at temperaturen ute ikke er under 15 grader når skilpadden er ute i hagen. Temperaturer under dette vil være usunt for skilpadden. Om det begynner å regne bør en ikke bli bekymret, for regn vasker skilpadden samtidig som det er med på å hjelpe skilpadden med å få ut eventuell avføring.