Sykdom

Generelt om sykdommer
Skilpadder er veldig sensitive dyr, og man må derfor både behandle dem godt, passe godt på dem og sjekke dem ofte. Jeg anbefaler derfor en helsesjekk for skilpadden minst en gang i året. Da helst rett før skilpadden eventuelt skal legges i dvale. Les mer om hvorfor under menyen «dvale».

Man bør ved det minste sykdomstegn oppsøke dyrlege om man vil skilpadden alt vel. Dyrene er som sagt skjøre og tåler derfor ikke særlig mye sykdom. Lenger nede på siden vil jeg skrive litt om hvordan man skal holde øye med skilpadden, og hva som kan være tegn på sykdom.

Holdes opp ned
Skilpadder er dyr som ikke har godt av å bli holdt opp ned. Noe av grunnen til det er at luftveiene vil bli delvis blokkert, noe som gjør at skilpadden får vanskeligheter med å puste. Det er usikkert hvor lenge en skilpadde overlever på ryggen. Når skilpadder havner på ryggen vil en se at de blir stresset og begynner å bevege både hode og ben veldig mye. Det i håp om å klare å vende tilbake til rett posisjon. Skilpadder har en egen teknikk som gjør at dem ofte klarer å vende seg tilbake til normal stilling, men om underlaget ikke er helt riktig så blir det ofte en alt for vanskelig oppgave for en skilpadde. Det ender da ofte med at skilpadden etter hvert gir opp det å klare å vende seg tilbake igjen. Det at skilpadder ender på ryggen av seg selv er vanligst for unge skilpadder som ikke har like god kontroll på kroppen som en fullvoksen skilpadde. Problemet er også vanligst for skilpadder som liker å klatre mye, blant annet typen Russisk Steppeskilpadde.

Tegn på sykdom
Slim ved øye og/eller nese
Hevede øyelokk
Endret atferd/oppførsel
Unormal sløvhet
Anstrengende/pipende lyder
Tynn avføring
*Orm i avføringen – er sykdom!
Sterk lukt fra avføringen
Endret farge på avføringen – skal være hvit
Unormal spisevegring
**Vekttap – kan være alvorlig!

* – Det anbefales at en gir ormekur til skilpadder to ganger i året. Kuren blandes med maten du gir til skilpadden.

** – Mål vekten ofte. Vekttap er det tydeligste tegnet på sykdom. Ettersom nesten hele kroppen er dekket med skall kan det vært vanskelig å se vekttap hos skilpadder.

Bading
Det kan være veldig lurt å la skilpadden bade i en balje eller et badekar en gang i uken. Vannet skal være rundt 37 grader og ikke være dypere enn at skilpadden lett klarer å holde hodet over vannet. Ved å bade hjelper du den å komme med avføring, samt at du hjelper den å holde seg ren. Når skilpadden har gitt fra seg avføring i vannet, skal du straks ta skilpadden opp. Når den er oppe av vannet kan det være lurt å sette den på et sted med mye lys og varme. På den måten får den godt med varme samtidig som den får tørke seg.

Ormekur
For å holde skilpadden fri for orm må du sjekke avføringen til skilpadden iblant. Om du ikke vil gjøre det selv kan dyrleger gjøre det for deg. Det er mest normalt at skilpaddene får orm etter mye tid ute om sommeren, men kan selvfølgelig få orm ellers. Ormekuren kan spres over skilpaddens mat slik at den får det i seg når den spiser mat. Ormekuren fås kjøpt ved nærmeste dyrlege, men vær forsiktig så du ikke kjøper en som inneholder Ivormectin da det kan ta livet av skilpadden!

Vanlige sykdommer

Forkjølelse og lungebetennelse
Kan forekomme om skilpadden utsettes for mye trekk. Når de går på golvet er de ofte utsatt for trekk, for kulden og trekken samler seg ofte helt nede ved golvet. Såpass langt nede at vi ikke legger merke til det. Vær derfor obs på dette når du setter skilpadden på golvet!

A-vitamin mangel
Forekommer om man ikke gir skilpadden nok vitaminer, rett kosthold, UV-lys, eller at skilpadden rett og slett har generelt vanskelig med å ta opp A-vitaminer, noe som gjør at den må ha litt ekstra A-vitaminer. Man merker symptomer som slapphet, liten matlyst og hovne øyne. Dette vil forårsake blant annet øyebetennelse og hovne øyenlokk. Sykdommen behandles ved at skilpadden får to sprøyter med A-vitamin med to ukers mellomrom hos dyrlege. I tillegg kan det hende at skilpadden i tillegg kan få øyedråper.

Opphørt eller redusert matlyst
Det kan være mange underliggende årsaker til ikke å spise. Det er derfor viktig å få undersøkt dyret grundig. Oftest er det problemer i stellet og kosthold som leder til sykdom hos skilpadder og andre reptiler.

Deformert nebb
Mangel på vitaminer og slipende underlag samt gammel skade kan forårsake dette. Man må behandle underliggende årsaker, og manuelt korrigere nebbet.

Prolaps av organer fra kloakkåpningen
Hannskilpadder kan normalt ha ett fremtredende kjønnsorgan fra kloakken. Vedvarende prolaps er unormalt hos begge kjønn, og kan ha underliggende årsaker. Korreksjon krever veterinær hjelp.

Problemer med skallet og skinnet
Skilpadder kan ha både sopp- og bakterieinfeksjoner i skallet, ektoparasitter, brannsår og skader fra skarpe gjenstander eller rovdyr. Behandlingen avhenger av årsak til skaden.

Urinstein
Dehydrering og feil kosthold kan lede til urinstein. Behandling kan kreve operasjon og korreksjon av kostholdet.

Diaré
Årsaker kan være feil kosthold, parasitter, tarminfeksjon, forgiftning, soppinfeksjon, stress og virusinfeksjon. Behandling avhenger av årsak til lidelsen.

Leggenød (egg som skilpadden ikke greier å legge)
Som regel er årsaken til dette en kombinasjon av feil kosthold, feil omgivelser, temperatur, fuktighet, lysmengde etc. Behandling krever et egnet sted å legge eggene, medisiner, og i noen tilfeller kirurgi.

Ørebetennelse
Dette kjennetegnes ved hevelser på en eller begge sider av hodet. Behandling krever antibiotika og operasjon.

Amøber / Parasitter
I naturen lever skilpadder normalt med parasitter i tarmsystemet. I fangenskap kan disse parasittene formere seg ukontrollert og forårsake sykdom. Det er viktig å sjekke avføringen i mikroskop for å lete etter parasitter.

Kalsium mangel
Skilpadden vil få mykt skall og skjelett. Som følge vil skallet bli deformert, og med tiden vil plassmangel og bevegelsesproblemer forekomme. Feil kosthold og mangel på uv lys forårsaker dette.

Luftveisinfeksjon
Man vil kunne se bobler i øyekroken og fra nesa på skilpadder med luftveisinfeksjon. Ofte kan man også høre en ulyd når skilpadden puster. Man må korrigere stellet og behandle med medisiner. Luftveisinfeksjon kommer som oftest på grunn av trekk.

Forstoppelse
Forekommer som oftest på grunn av feil underlag. Om skilpadden enten spiser for mye småstein fra bunnen i terrarie, eller noe annet fra gulvet i hjemmet kan det føre til forstoppelse. Skilpadder er svært nysgjerrige dyr, så om de finner noe som lukter godt eller ser ut som mat kan det hende de spiser det. Noen tilfeller krever kirurgisk inngrep, men oftest kommer steinene ut ved medisinsk behandling.

 

Dyrleger som tar i mot skilpadder
Klinikk: Avivet i Oslo
Adresse: Frydenbergveien 41, Oslo (Kart)
Telefon: 22 35 54 44
Hjemmeside: http://www.avivet.no

Klinikk: Oslo Dyreklinikk
Lege: Monica Heggelund
Adresse: Ensjøveien 14, 0655 Oslo (Kart)
Telefon: 22 68 35 00
Hjemmeside: http://www.oslodyreklinikk.no

Klinikk: Din dyrlege
Lege: Nils Petter Reither
Adresse: Postboks 181 Ulset, 5873 Bergen
Telefon: 55 53 52 20

Klinikk: Sandnes Smådyrklinikk
Lege: Ernst-Otto Ropstad
Adresse: Jernbaneveien 28, 4306 Sandnes (Kart)
Telefon: 51 66 69 98

Klinikk: Provet AS
Lege: Jan Gisle Sjøberg
Adresse: Hjemmebesøk i Asker & Bærum
Telefon: 990 09 995

Lege: Per Christian Bye
Adresse: Hjemmebesøk i Kragerø og store deler av Telemark
Telefon: 99 52 10 56

Klinikk: Hafrsfjord Dyreklinikk
Lege: Håvard Pettersen
Adresse: Regimentsvn 118a, 4045 Hafrsfjord/Stavanger (Kart)
Telefon: 51892002

Klinikk: A1 Dyreklinikk
Adresse: Solvikveien 12, 1363 Høvik (Kart)
Telefon: 67 59 18 00
Hjemmeside: http://www.a1dyrlegene.no