Mat

Mating av skilpadder
Landskilpadder er planteetere, og må derfor bare få vegetabilsk mat som en varierer så ofte som mulig. Grunnen til at en skal variere maten så mye som mulig er på grunn av at skilpadder er vanedyr, og om de får det som en vane å spise en spesiell sort mat vil det bli vanskelig å få den til å spise noe annet. Det finnes uendelig med vegetabilsk mat i naturen, men om vinteren når en ikke lenger kan hente maten ute kan en f. eks kjøpe forskjellige salater eller salatblandinger i nærbutikken. Det er viktig at du ikke gir kjøtt eller lignende til skilpadden, da det normalt ikke spises av landskilpadder og derfor kan være skadelig for skilpadden din. Maten du gir til skilpadden bør så ofte som mulig bestå av planter eller ugress fra naturen, f. eks salat fra butikken inneholder mer protein og mindre fiber enn ville planter.

Det er et vanlig problem at folk gir skilpadder sine mye frukt. Grunnen kan ofte være at man lett kan se at skilpadden liker den maten veldig godt. En skal uansett om skilpadden liker frukt begrense mengden av det til å bare bestå av rundt 5 % av det totale kostholdet. Det hovedsaklig på grunn av at grønnsaker inneholder for lite mineraler og har feil kalsium: fosfor forhold. Eksempler på frukter skilpadder liker godt er melon, mango, pære, jordbær, druer og epler. Det kan nevnes at det finnes noen få skilpaddesorter som kan ha godt av litt frukt, blant annet skogsskilpadder fra Sør-Amerika og Ledskilpadder fra Afrika.

Skilpadder er normalt ganske kresne dyr. De spiser ikke hvilken som helst mat. Om det er noe man vet er sunt for skilpadder kan man venne dem til å like den typen mat ved å blande litt (mer etter hvert) av den nye maten inn i favorittretten deres. På den måten blir de etter hvert vandt med den nye matretten og smaken dens. Ved hurtig skifte av type mat kan skilpadden fort få fordøyelsesproblemer, noe som er alvorlig. Både med tanke på dyrets helse, samt at ikke alle dyrleger er like trygge å gå til. Les mer om det under menyen «sykdom».

Korrekt temperatur hos skilpadden er veldig viktig for at den skal ha en god fordøyelse. Ved for lav temperatur vil skilpadden ha vanskeligheter med å klare å få fordøyd maten, og vil derfor raskt få sykdommer. Les mer om temperaturer under «terrariet / boligen».

Vann
De fleste skilpaddetyper drikker normalt ganske lite, f. eks drikker russisk steppeskilpadde sjelden, mens leopardskilpadder drikker ofte. Det er derfor ikke sikkert du vil se at skilpadden drikker, men den må i det minste ha muligheten til å gjøre det. Man trenger ikke bekymre seg om man ikke ser at skilpadden drikker, for de skal hovedsaklig ha vannet fra maten. Får de nok vann fra maten trenger de ikke å drikke av vannet. Blir skilpadden derimot veldig varm og mister mye kroppsvæske er det lurt å gi den mulighet til å drikke litt. Selv om skilpadden din ikke drikker bør den som sagt ha muligheten til det En god idé kan være å lage drikkeskålen såpass stor at skilpadden kan gå ned i den. På den måten har du både drikkevann og badevann i ett! Du må huske å skifte vann jevnlig, for skilpadden kan enten få med seg sand/mold ned i vannet, eller så kan den gjøre i fra seg i det.

Om du ser skilpadden din drikke bør du heller ta det som et varsel for at noe ikke er som det skal i stede for å glede deg over at den drikker. Grunnen er rett og slett at skilpadder hovedsaklig skal få vannet sitt gjennom maten, og det derfor ikke skal være nødvendig for skilpadden å drikke under normale forhold.

Kalk
Ettersom mye av skilpaddenes kropp består av skall og bein/skjelett trenger de ganske mye kalk i maten slik at skall og bein kan vedlikeholdes. Det anbefales derfor at en gir kalk til skilpadden omtrent hver dag. Om man unnlater å gi skilpadden kalk over lengre perioder, vil det etter hvert merkes ved at skallet for en unormal form, og når man først merker en slik skade er det aldri mulig å få ordnet den opp igjen! Dersom du har gått til anskaffelse av kalktilskudd for første gang, anbefales det å begynne med små doser da kalken kan gjøre at skilpadden ikke vil spise på grunn av den svake lukten det avgir. Når man kjøper kalk fra siden jeg linket til tidligere, vil en også få en forklaring på kalkpakken som presiserer hvordan og hvor mye en skal gi. For mye kalk kan også det være skadelig!

Vitaminer
Når skilpaddene spiser ute i det fri så spiser de ganske variert, og mottar derfor mye vitaminer fra plantene de spiser. Når skilpaddene derimot er i fangenskap kan de ikke spise like variert, og mottar derfor ikke like mye vitaminer. Særlig ikke fra kjøpt mat. Det anbefales derfor at man to ganger i uken strør vitamintilskudd over maten til skilpadden. Gir man for mye vitamintilskudd, vil det som med kalken føre til at skilpadden ikke vil spise, for vitaminene gir i fra seg en ganske skarp lukt. For å gi rett mengde anbefales det å ikke strø på mer enn man ville normalt brukt på å koke et egg. Vitaminer og annet kosttilskudd kan kjøpes her.

Hunde- og kattemat
Det finnes mange som gir skilpadder både hunde- og kattemat som sin ordinære mat. Skilpadder skal ikke fores med verken hunde- eller kattemat, da det inneholder helt feil mineraler, samt at det inneholder kjøtt som skilpadder ikke skal ha i seg. Det er bare et fåtalls skilpaddesorter som kan få litt animalisk føde, men ikke en gang disse skal få hunde- og kattemat.

Om du vil ha tips til forskjellige ville planter du kan gi skilpadden din så kan du sjekke denne siden!