Dvale

Generelt om dvale
Når høsten kommer og temperaturen synker finner de fleste skilpaddearter ut at de vil i vinterdvale. Det vil si at de legger seg for å sove gjennom vinteren, for så å våkne igjen et par måneder ute i det nye året. Dvalning av skilpadder er noe som man må være veldig forsiktig med, for det er lite som skal til for at man ute på det nye året sitter med en død skilpadde. Død under dvale er faktisk den vanligste dødsårsaken til skilpadder. Det anbefales derfor at en holder skilpaddene borte fra dvale om man ikke er godt vandt med skilpadder og dvalning fra før av. Er man oppriktig glad i dyret vil en vel helst ikke at den skal sovne bort for noen måneder?

Når skilpadden føler på seg at det er tid for dvale, vil den automatisk begynne å bli mindre aktiv, samtidig som den begynner å spise mindre. Når det er en måned igjen til den skal sove vil den ikke spise noe som helst, det på grunn av at mat i magesystemet kan råtne og skade skilpadden under dvale. Det er derfor viktig at skilpadden ikke spiser de siste 3-4 ukene før dvale. Vet du at den har spist de siste ukene, og prøver å gå i dvale må du holde den våken en stund til. Det gjøres ved å gi den rikelig med lys og varme. Om man derimot vil hjelpe den med å forberede seg til dvale, senker man temperaturen i terrariet med noen grader slik at skilpadden merker det og dermed begynner den lange prosessen før dvale.
Før man lar en skilpadde gå i dvale må man være obs på at den ikke har spist, være sikker på at den ikke er eller har vært syk, samt at en kyndig dyrlege får sjekket skilpadden. Det er veldig viktig å få sjekket skilpadden hos dyrlege før dvalning, ettersom den minste sykdom kan føre til døden under dvalen. Man bør være forsiktig med hvilken dyrlege man benytter da enkelte dyrleger rapporterer skilpaddeholdere, noe som fører til at skilpadden vil bli avlivet. Sjekk listen min over trygge dyrleger på siden for «sykdom».
Når skilpadden først har sovnet, er det viktigste av alt temperaturen. Temperaturen under dvale skal ikke overstige 10 grader (da våkner den!) eller synke under 2 grader. Idealtemperaturen er 5 grader, men så fort man kommer ned på 4 grader er det allerede skadelig for skilpadden. Vær derfor hele tiden obs på hva temperaturen er på stedet hvor skilpadden ligger. Det anbefales på det sterkeste å investere i en god temperaturmåler som kan hjelpe deg å holde kontroll på temperaturen. Samtidig som temperaturen er viktig, er det også viktig å la skilpadden få ligge rolig, trygt og at den får rikelig med frisk luft.

15 grunnleggende «gjør og gjør ikke» for en sikker dvale
Ikke hold skilpadden utendørs på høsten om man ikke vil at skilpadden skal gå i dvale. For å forhindre dvale trengs mye lys og varme fra f.eks en lampe.

Sjekk alltid vekten til skilpadden før, i og etter dvalen. Vekten kan ofte fortelle deg om noe er gale. Er vekten lav før dvale må du ikke la skilpadden gå i dvale, for da vil den mest sannsynlig ikke våkne igjen..

La aldri skilpadden gå i dvale om den har mat i magen. Det kan gå opp til en måned før all mat er ute av skilpadden. Derfor ska ikke skilpadden spise de siste tre til fire ukene før dvalen.

Gi skilpadden rikelig med bad før dvale. Det gir den mulighet til å drikke mye, og dermed fylle opp vannlageret sitt før dvalen.

La aldri en nykjøpt skilpadde gå i dvale. Før du legger den i dvale må man finne ut hvilken type det er, lese om dvalning, samt få den sjekket hos veterinær

Sjekk alltid innsiden av skilpaddens munn før dvalen. Matrester kan ligge igjen å rotne, og dermed føre til infeksjoner. Fjern derfor eventuelle matrester.

La aldri en skilpadde som har vært syk gå i dvale. Etter sykdom tar det lang tid før immunforsvaret er helt oppbygd igjen, og skilpadden trenger et topp immunforsvar under dvale.

Skilpadden trenger rikelig med luft mens den er i dvale. Legg den derfor ikke i en boks, et kjøleskap eller annet rom som ikke har sirkulering med ny luft.

Ha alltid et termometer ved skilpadden under dvale. På den måten kan du sjekke at temperaturen alltid er rett.

Legg den ikke på steder hvor rotter og mus kan angripe den mens den sover.

Sjekk temperaturen ofte. Vær klar til å kunne sette skilpadden til et nytt sted om temperaturen plutselig skulle synke eller stige kraftig.

Om skilpadden våkner en kort periode under dvalen må du ikke gi den mat.

La den ligge slik at den sovner igjen

Sjekk om den har urinert, i så fall er det på tide å vekke skilpadden igjen!

La ikke skilpadden ligge i dvale til ute i slutten på april eller tidlig mai. For lang dvale kan føre til store skader på skilpadden

Gi alltid skilpadden eg godt bad når den har våknet igjen etter dvalen!